Eindelijk in de publiciteit

Zenderstreek Nieuws van 16 oktober 2004

Succesvolle Marketingmanager wordt gedreven klusjesman

De grote ommezwaai

Foto bij artikel

door Saskia Moens

IJSSELSTEIN - Wat kun je doen als je niet meer tevreden bent met het werk dat je doet en het leven dat je leidt? Lex van Hoogstraten uit IJsselstein had er 25 jaar opzitten in de snelle commerciŽle wereld van marketing en communicatie. Tot hij besefte dat dit het toch echt niet was. Hij is, zoals hij het zelf zegt, 180 graden gedraaid en heeft nu een zelfstandig klusbedrijf. Een grotere ommezwaai lijkt niet denkbaar.

Vanaf 1983 werkte Lex van Hoogstraten in de marketing en communicatie. "Een mooi groeipad van productmanager naar marketing manager, van hoofd marketing naar commercieel directeur en uiteindelijk managing partner op een interactief communicatiebureau. Alsmaar hoger en meer. Maar in deze wereld eisen de aandeelhouders steeds meer omzet en hogere winsten, ook als je al boven de norm draait. Het moet altijd beter. Op een gegeven moment gebeurt er iets. Dan is het over. Ik had er geen zin meer in, altijd die druk van bovenaf, de beurskoers, de aandeelhouders. Ik ging relativeren, vind ik dit nou nog wel leuk? Het vak zelf is wel leuk, maar alles eromheen niet." Van Hoogstraten wilde iets doen waarmee hij mensen blij kon maken, met iets waaraan ze wat hebben, zonder druk van bovenaf. Hij vond het leuk om van alles zelf te maken, maar had daar nooit meer tijd voor. Als er thuis iets moest gebeuren, liet hij het doen door een ander.

In september 2002, na een onbevredigend gesprek met de hoofdaandeelhouders, kwam de gedachte op om voor zichzelf te werken. Het begon met een woord, dat zijn gemoedstoestand op dat moment weergeeft: het woord 'eindelijk'. Concrete plannen waren er nog niet, maar de domeinnaam op internet claimde hij meteen. Vanaf november dat jaar vertelde hij iedereen die het horen wilde dat hij klusser was geworden. De reacties waren verdeeld, maar de grootste groep reageerde enthousiast. "Mijn vrouw moest even slikken. Zij had ook in deze situatie verkeerd en was ook net iets voor zichzelf begonnen. Dat was dus spannend. De kinderen vonden het geweldig. We hebben nu meer tijd voor hen en de vakanties zijn we altijd vrij."
Van Hoogstraten verspreidde een mailing in zijn straat. Dat leverde meteen veel werk op. "Wat wil je, mensen waren al tijden op zoek naar een klusser die 'eindelijk' eens die dingen in huis kon veranderen waar nooit tijd voor was."
Hij investeerde in goed gereedschap, waarmee hij uit de voeten kan. Zijn bedrijf heet 'Eindelijk 'n Klusser', wat staat voor 'eindelijk een goede klusser die eindelijk alles kan regelen en eindelijk snel tijd heeft'. "Ik ben een allround klusser, maar ik doe niet alles. Wat ik niet kan, doe ik niet en laat ik aan de vakman over, zoals stucwerk, metselen en tegelen. Bouwtechnische aanpassingen op basis van constructietekeningen doe ik in samenwerking met een aannemer."
Al twee keer in de afgelopen anderhalf jaar verbouwde hij een heel huis. "Compleet leeg aan binnenkant en opgebouwd vanuit een tekening van een architect. Het eindresultaat was geweldig!" Ook renoveerde hij twee klassieke boten, bouwde dakramen in, maakte meubels op maat, schilderde huizen van binnen en van buiten en verbouwde garages tot werkkamer of bijkeuken. De voormalige communicatiemanager werkt voor basisscholen en doet het onderhoud voor de bibliotheek. Eens benaderde een klant hem die net een nieuw huis had gekocht in de regio. "Hij moest over een maand verhuizen, gaf me de sleutel en vroeg of ik alles in orde wilde maken. We namen door wat er moest gebeuren en hij vertrok. Na af en toe mobiel contact kwam hij na twee weken eens kijken of alles naar wens ging. Wat was hij enthousiast, en hij kon op tijd verhuizen."
Soms spreekt hij in zijn omgeving anderen die een dergelijke ommezwaai zouden willen maken, maar zij deinzen ervoor terug en zetten de stap nooit. "Dan denk ik, doe het dan! Als je ergens vertrouwen in hebt, kom je verder. We hebben genoeg mensen die denken, maar te weinig mensen die doen."
Er is ook hard gewerkt aan de website voor 'Eindelijk 'n Klusser': www.eindelijk.com. Deze kwam wat later gereed dan gepland, maar Van Hoogstraten heeft een excuus: "Mijn klanten gingen voor."
 

Advertentiecampagne